MetaQuest Schrijfworkshop: vereeuwig jezelf met een heldenrol

MetaQuest Schrijfworkshop: vereeuwig jezelf met een heldenrol.

Een Quest of Queeste is een zoektocht; in het bijzonder een zoektocht die het karakter heeft van een levenstaak. Een avontuurlijke, lange reis, met helpers en grote hindernissen (natuurfenomenen, monsters en vijanden) zijn standaard ingrediënten. In dergelijke verhalen is de queeste vaak een metafoor voor de zoektocht naar wijsheid, die door de zoekers wordt gevonden door de ervaringen die ze tijdens het zoeken opdoen.
Het woord wordt ook in overdrachtelijke zin gebruikt voor een opdracht die men zichzelf heeft gesteld, maar die onmogelijk is uit te voeren.
Het woord queeste is etymologisch verwant aan question, enquête en kwestie. [Bron: Wikipedia]

Meta- is in het Nederlands en in veel andere Europese talen een voorvoegsel dat betreffende het onderwerp zelf betekent. In de context van deze MetaQuest schrijfworkshop duid ‘meta’ op de algemene structurerende indeling van de tekst (1. het motief, 2. de reis en 3. het doel) gecombineerd met specifieke systemen met betrekking tot gebruikte symboliek, droomduiding, persoonsanalyse en de vormleer van het literair genre Toversprookje.
[Boek: Vladimir Propp – De morfologie van het toversprookje; vormleer van een genre]

Voor het schrijfproces en de opzet van de verhaallijn kan grotendeels gebruik worden gemaakt van reverse engineering* met behulp van de (universele) morfologische elementen uit het boek van Vladimir Propp en de 36 dramatische situaties van Georges Polti.

* Reverse engineering kan in het algemeen worden beschreven als het op een hoger niveau inzichtelijk maken van een onderwerp. In het geval van software kan dit bijvoorbeeld gezien worden als het omzetten van de broncode naar modellen.

Opdrachten (3 uur workshop):
1. – creëer een basiskarakter voor jouw “Held” door de belangrijkste kenmerken (naam, leeftijd, uiterlijk en gedrag) kort te beschrijven alsof je iemand introduceert of beschrijft bij een workshop of op een feestje (vlak voordat diegene binnenkomt) [= personage] 2. – beschrijf het diepste verlangen van jouw held – waar zou deze held om bekend willen zijn en om herinnerd willen worden? [= eindmotief] 3. – waar heeft jouw held een hekel aan? wat is zijn of haar grootste angst? [= dramatische situaties] 4. – wat vindt jouw held belangrijk?  Uit welke handelingen en gedragingen blijkt dat? Welke vaste rituelen heeft jouw held? Welke vaardigheden bezit jouw held? [= karakter] 5. – Beschrijf waarom en hoe jouw held begint aan deze MetaQuest. Wat is de directe aanleiding en wat is de verwachte uitkomst volgens jouw held? Wat zou jouw held twitteren of meedelen? Zijn er reisgenoten? Wie?
6. Welke ontwikkelingen, tegenslagen en (onverwachte) situaties gaat jouw held meemaken? Hoe komt jouw held hieruit? Van wie of wat krijgt hij of zij hulp? Wat heeft hij of zij geleerd?
7. Waarover droomt jouw held? Welke gebeurtenissen, symbolen en voorwerpen komen voor in deze dromen? Kun je dat duiden?
8. Gebruik minimaal 2 van de 36 dramatische situaties en 1 opofferings-situatie; jouw held wordt vervolgens gevangengenomen en beschuldigd van het tegenovergestelde van zijn eindmotief (vraag 2) wat doet jouw held? Jouw held geeft een interview en/of tweet over deze situatie: met welke quote komt jouw held in het nieuws? en hoe komt hij of zij weer vrij?
9.  Jouw held maakt de meest dramatische beproeving van de MetaQuest mee: zijn of haar grootste angst wordt werkelijkheid (vraag 3) Hoe red jouw held zich? Welk inzicht heeft jouw held verworven?
10. Met welk voorwerp wordt jouw held afgebeeld op een schilderij? Welk symbool (of symbolen) staat op het schild van jouw held? Hoe zal men zich jouw held herinneren?

Dit bericht is geplaatst in Schrijfworkshop met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *