Wat is Agile & Scrum?

Agile is een term afkomstig uit de software-ontwikkeling wat vertaald behendig, lenig of wendbaar betekend. Agile verwijst naar een verzameling ontwikkel raamwerken wat uitgaat van de principes van het Agile Manifesto:

  • Individuen en interacties boven processen en gereedschap
  • Werkende software (of een bruikbaar product) boven uitvoerige documentatie
  • Samenwerking met de klant boven contract onderhandelingen
  • Reageren op verandering boven het volgen van een plan

Het Agile Manifesto voor software ontwikkeling uit 2001

De Agile manier van werken is inmiddels overgewaaid naar andere branches en vakgebieden en wordt nu gebruik als flexibele manier van organiseren:

  • Een Flexibele Strategie,
  • Multidisciplinaire Teams,
  • Korte Cycli
  • Visueel werken.

Wat is SCRUM?

Scrum is één van de Agile frameworks en kan worden ingezet om in teamverband op een effectieve, flexibele manier producten te ontwikkelen.

Dit filmpje van intro to Scrum in under 10 minutes legt het systeem en de rollen snel en goed uit (met als insteek software ontwikkeling):

Als je bovenstaand filmpje hebt gezien is deze alternatieve Nederlandse SCRUM uitleg duidelijker:

Na het bekijken van de filmpjes zouden de volgende termen enigszins bekend moeten zijn: User story, Product backlog, Sprint backlog en Definition of done, Sprints, Storypoints, Scrum board (met minimaal: ToDo, Busy, Done), rollen (Product owner & stakeholders, Scrummaster, en het ontwikkel Team), Daily standup meeting, Burndown chart en Retrospective (sprint review).

Een variatie op SCRUM is Eduscrum (voor het onderwijs) waarbij de docent de product owner is en de leerlingen het team wat uit hun midden een scrummaster kiest om het proces te bewaken.

Varianten van Agile werken zijn Visual Management en Lean Project Management: oa Kanban, Lean Six Sigma, Kaizen, Feature-driven development (FDD)Dynamic systems development method (DSDM)Disciplined agile delivery (DAD).
Bij DSDM en DAD worden meerdere rollen onderscheiden die met name bij grotere projecten en organisaties van toepassing kunnen zijn.

Op mijn Pinterest bord ‘Management’ staan een groot aantal infographics over Agile & SCRUM.